ABC GRILLOWANIA CZ.3

ABC GRILLOWANIA CZ.3

Nikt nie potrzebuje wszystkich akcesoriów dostępnych w handlu by stać się mistrzem ogrodowego gotowania, jednak bez niektórych z nich praca przy grillu staje się niemożliwa, a nawet może być niebezpieczna, trudno bowiem odwracać dania na ruszcie gołymi rękoma, lub łapać coś gorącego bez ochronnych rękawic. W tym tekście opiszę kilka podstawowych narzędzi jakie powinieneś / powinnaś zakupić wraz z Twoim pierwszym grillem.

SZCZOTKA DO GRILLA

Niezależnie czy operujesz na gazówce, grillu węglowym czy elektrycznym, bez szczotki ani rusz. Na rynku znajdziesz setki modeli i kształtów, więc na pewno dobierzesz coś dla siebie. Unikaj jednak bardzo tanich przyrządów, raczej słabo czyszczą, błyskawicznie się wycierają i zawsze zostawiają metalowe nitki. Brr.

SZCZYPCE GRILLOWE

Dla mnie akcesorium absolutnie podstawowe i niezbędne, warto dobrać model pod siebie, by dobrze leżał w dłoni i zapewniał odpowiednią ergonomię pracy. Warto też mieć kilka sztuk szczypiec o różnych długościach trzonków i dobrej izolacji, by podczas grillowania bezpośredniego nie narażać rąk na gorąc bijący z żaru.

ŁOPATKA GRILLOWA

Niezbędna do obracania burgerów czy filetów rybnych, najlepiej z długim lekko wygiętym trzonkiem tak by powierzchnia łopatki znajdowała się niżej niż trzymająca ją dłoń. Wtedy praca przebiega najwygodniej.

RĘKAWICE GRILLOWE

Przydają się do wielu rzeczy i zawsze warto mieć je w zasięgu ręki. Najlepiej jeśli są grube, dobrze izolowane i długie, dzięki czemu chronią zarówno dłonie jak i przedramiona. Domowe “łapki” pani domu raczej w grillowych bojach się nie sprawdzą, więc radzę nie próbować na własnej skórze.

PĘDZEL SILIKONOWY

Najlepszy wynalazek od lat, zdecydowanie odradzam korzystanie z pędzli malarskich 😉 zostawiają włosy i są bardzo niehigieniczne. Pędzel posłuży Ci do glazurowania, smarowania potrawy marynatą, sosami albo olejem.

TERMOMETR

Narzędzie istotne zwłaszcza dla koneserów steków, ale przydaje się niemal w każdej sytuacji. Na rynku dzisiaj dostępne są setki modeli monotermometrów, termometrów analogowych, elektronicznych, sterowanych z aplikacji itd. Każdy z nich świetnie się nadaje się do pracy, ale ja polecam szczególnie termometry elektroniczne z możliwością podpięcia kilku sond. To świetnie się sprawdza i bardzo ułatwia pracę, nawet jeśli przygotowujemy kilka zupełnie różnych potraw. Takie termometry z reguły można połączyć z aplikacją w swoim smartfonie i jeszcze lepiej kontrolować swoje grillowe przysmaki.

BUTELKA ZE SPRYSKIWACZEM

Przydatna zwłaszcza podczas Low&Slow, niekoniecznie musisz lać do niej wodę, czasem lepszy będzie jakiś sok lub ocet jabłkowy, ja mam na “wyposażeniu” kilka butelek z różnymi płynami. Spryskiwanie potrawy poza nadaniem odrobiny lepszego aromatu zapobiega jej wysychaniu na ruszcie.

CZY TO WSZYSTKO ?

Absolutnie nie, ale na pewno wszystko z czym spokojnie rozpoczniesz grillową przygodę. Nie napisałem o kominach do rozpalania, koszach na żar, pojemnikach wędzarniczych, deskach cedrowych, pogrzebaczach, koszach do ryb, minutnikach, oświetleniu i wielu wielu innych gadżetach, które możesz sobie nabyć, jeśli uznasz, że są Ci przydatne, natomiast na pewno się są niezbędne by zrobić super fantastyczne jedzenie. Zatem szczota w dłoń i powodzenia!

 

Inne wpisy